maanantai 6. lokakuuta 2008

Myrkkyä!

Hälyytys ystävät! Kuulin juuri, että alumiinin syövyttäminen rautakloridilla synnyttää jotain supermyrkyllistä kaasua, mitä ei todellakaan saisi hengittää.

Heh. Miksi mieleeni tulee niin selkeä kuva kollektiivilaisten sievistä nenistä vain tuuman verran sihisevän offset-laatan yläpuolella?

Isoäiti soitti eilen aavituksen kiihtyneen ja selvästi sen kuuloisena, että nyt on tärkeää asiaa. Hän oli kertonut Ainon offset-töistä garfiikanopettajaystävälleen - sille, joka tiesi e.v.:n- joka oli sitten heti kysellyt, että tiedetäänköhän me varmasti mitä oikeen puuhataan. Alumiini ja happo siis reagoi jotenkin hyvin vaarallisesti (vaarallisemmin kuin graffikan aineet yleensä), ja monet graafikot ei kuulemma tiedä sitä ollenkaan. Joo. Tunsiko kukaan niitä kemistejä, jotka osasi kertoa tieteellisesti, mitä syövyttelyissä tapahtuu?

Ja Aino, offsetsyövytys-poikaa pitää varoittaa.

2 kommenttia:

Aino kirjoitti...

Se kyllä tietää, samoin minä. Samaahan meille sanoi ne teekkarit, jotka kemiaa opiskeli, muistatko Pauliina? Puhuin tästä myös silloin, kun tekniikan käyttöä ensimmäistä kertaa suunniteltiin. Samaisesta syystä autotallin molemmat ovet ovat olleet auki aina kun alumiinia on syövytetty, jotta ilmanvaihto olisi kaikin puolin maksimaalinen. Lisäksi tämä on syy siihen, että emme ole kastaneet laattaa happoon, vaan maalanneet sille: silloin laattaa syövyttää vain hyvin, hyvin pieni määrä happoa kerrallaan.

Voit kertoa isoäidille, että ollaan ihan turvassa kyllä. Löytyy multa tuolta kaasunaamarikin, jos pelottaa.

sciatic kirjoitti...

Itsehän en ole ikinä maalaillut levyjä vaan kastanut kauttaaltaan hiottuja alumiinilevyjä suoraan happoon! Pitää vaan osata väistää höyryt.